Nu har jag kommit tillbaka till mitt ”vanliga” jobb efter sommaren och allt har så sakteliga börjat bli rutin igen. Det är dags för mitt coachjobb att ha en naturlig plats i vardagen och jag börjar planera för att hjälpa kunder med sina olika mål och utmaningar i sin träning.

Igår var jag på löparbanan som ligger vid Danderyds Gymnasium för att genomföra ett tröskeltest med en löpare. Jag har ju utrustning och kunskap för att göra tester och nu tog jag med allt ut i fält. Vi skulle göra ett laktattest för att mäta var mjölksyratröskeln ligger. Utifrån tröskeln kan jag sedan sätta träningszoner och vi kan framöver göra nya tester för att mäta framsteg.

Jag gjorde en variant som kallas MLSS-test som går ut på att man startar löparen i en fart som ligger lite under tröskelfart. Därefter tas ett laktatprov efter 3 minuter och efter 9 minuter. Sedan ökas farten en aning och proceduren görs om. När mätningarna (på samma fart) skiljer sig avsevärt mellan minut 3 och 9 börjar man kunna ringa in var tröskeln ligger. Utöver mätningarna ligger även faktorer som puls och skattning på Borg-skalan till grund för var man sätter tröskeln.

Kategorier: LöpningTester