Efter sommaruppehållet är vi nu igång med ungdomsträningen i MTB Täby igen. Eller, egentligen började de förra tisdagen men då kunde jag tyvärr inte vara med. Jag började ju som ledare för grupp lila – tjejgruppen, förra terminen. Det är riktigt kul att se alla tjejer, från 8-14 år, kämpa hårt i skogarna kring Rösjön varje tisdagkväll.

Jag ser det som min möjlighet att ge tillbaka lite av mina erfarenheter och kunskaper till de som är precis i början av sin ”MTB-karriär”. Den största målsättningen med träningen är att alla ska ha kul och kunna vara med utifrån sina villkor – oavsett om det är en vass 14-åring på 27,5″ kolfiberhardtail eller en 8-årig nybörjare på en instegsmodell med små 20″-hjul.

Nu i höst tänkte jag också att vi ska spetsa till träningen lite för att behålla det roliga, men också lägga in några mer strukturerade, tekniska moment. Vi kommer köra flaskstafett, växelträning, balansövningar och hantering av cykel. Vi testar bara en ny övning varje gång och delar med oss av övningarna till föräldrarna som kan finnas som stöd under den kommande veckan för den som är sugen att träna mer.

MTB Täby är en klubb som har en stor ungdomsverksamhet och på tisdagsträningarna är det inte ovanligt att se uppåt 70 ”smurfar” i olika storlek. Läs mer om ungdomsträning och gruppindelning på MTB Täbys hemsida. Tveka inte att komma om ditt barn är intresserad av skogscykling, vi välkomnar alla och den som vill får prova på några gånger.

Vilket drag vi hade ikväll förresten. Med 18 tjejer var det nog rekord för lila gruppen. Vi hade två tjejer som provade på för första gången och hade även besök från några av de riktigt vassa tjejerna som tävlat i SM. De mer rutinerade är bra förebilder för de yngre.

Jag fick agera skogsmulle ett tag vid ett parti som är lite knixigt. De snabba tjejerna gasar över och har sedan länge sin egen linje, men de som inte kört så mycket behövde lite hejarop och tips på vägen.

Ikväll körde vi Flaskstafetten också. Vi delade in alla i 3 olika lag och sedan ställde jag, Cissi och Susanne oss och höll i flaskor som alla jagade för att lämna eller hämta. Bra träning med en hand på styret.